10 Najčešćih pitanja o Šampanjcu

10 Najčešćih pitanja o Šampanjcu

Obzirom na to na kakvoj su cijeni danas ova pića, svi bi mnogo više voljeli kada bismo ih mogli češće piti nego posluživati, da se ne lažemo. Razgovarajući sa profesionalcima vinske industrije, došli smo do saznanja da široke narodne mase generalno nisu previše zapanjene pjenušavim vinom, odnosno u mnogim slučajevima rekli su da im je pjenušavo vino jednako svakom drugom vinu. Rekli bi da su ovi napici, bar što se ljudske svijesti tiče naviknuti na mnoštvo predrasuda jer kada saznate kojim putem, u kojem vremenskom periodu i kako nastaje jedan izvrstan šampanjac, ostaćete bez teksta.

Da bismo Vam pomogli u uklanjanju svih zagonetki, ili bar onih najčešćih koje imate kada su šampanjci u pitanju, odgovorili smo Vam na neka od najčešćih pitanja u vezi sa ovim pićem.

DA LI SVA PJENUŠAVA VINA MOŽEMO NAZVATI ŠAMPANJCIMA?

-Odgovor je definitivno, ne! Jedino pjenušava vina nastala na sjeveroistočnom dijelu Francuske se mogu “legalno” nazivati šampanjcem. Svakako da geografski položaj nije jedini faktor koji definiše šampanjac. Način uzgoja grožđa strogo je kontrolisan, te utiče na sve od upotrebljivih sorti grožđa preko prinosa vinograda do načina dobijanja mjehurića u vinu.

KAKO ŠAMPANJAC DOBIJA MJEHURIĆE?

-U procesu pravljenja šampanjca, tačnije u drugoj fermentaciji koja se odvija u boci. Poznata i kao šampanjska metoda ili Methode Champenoise ili tradicionalna metoda ili Methode Traditionnel čiji proces zahtijeva da vinari započnu fermentaciju dodavanjem mješavine kvasca, vina i šećera na samu bazu vina. Fermentacijom se oslobađa ugljen dioksid koji je ustvari zaslužan za nastanak mjehurića. Kad se fermentacija završi kvasci umiru, a njihove ostatke uklanjaju vinari.

DA LI SE ŠAMPANJAC PRAVI SAMO OD SORTI BIJELOG GROŽĐA?

-Vinari u procesu pravljenja šampanjca mogu da iskoriste i do 7 različitih sorti u svojim mješavinama. Među njima na spisku se izdvajaju: Chardonnay, Petite Arbanne, Petite Meslier, Pinot Blanc, Fromenteau, kao i neke od crvenih sorti grožđa a to su Pinot Noir i Pinot Meunier. U šampanjske mješavine najčešće uključene su Pinot Noir, Chardonnay Pinot Meunier.

ZAŠTO SVI ŠAMPANJCI NEMAJU NATPIS “VINTAGE” NA SVOJOJ BOCI?

-Vintaž šampanjci napravljeni su od grožđa nastalo od samo jedne berbe. Vintaž boca vina naglašava jasnu godinu berbe te se ovi šampanjci pojavljuju samo u najboljim godinama i odabrani su od strane majstora vinskih podruma.

ZAŠTO IMA MIRIS KRUHA?

-Kontakt vina sa lišćem dodaje teksturu, bogatstvo, kvasne arome i ukuse. Non-Vintage boce moraju ostati minum 12 mjeseci na lageru dok Vintage boce stoje i do 3 godine. Najčešći prosjek odležavanja Vintage boca je od 4 do 10 godina, a Non-Vintage od 2 do 3 godine.

JESU LI SVI ŠAMPANJCI SUHI?

-Šećer je faktor odgvoran za prosjek slatkoće ili suhoće šampanjca ali samim tim i vitalan sastojak u šampanjskoj industriji te može biti dodavan maksimalno tri puta u toku procesa pravljenja vina. Prvo dodavanje šećera pospješuje i kontroliše nivo alkohola u napitku tokom prve fermentacije. Sledeće dodavanje šećera odgovorno je za nastanak mjehurića u toku druge fermentacije, dok se trećim dodavanjem šećera određuje slatkoća vina. Za minimalno slatko pjenušavo vino dodaje se u prosjeku oko 3 grama šećera na 1 litar vina, dok najveća količina šećera koja može biti dodata je 5 grama po 1 litru.

KAKO PRAVILNO OTVORITI BOCU ŠAMPANJCA?

-Sigurno je da je ovo pitanje među top 5 najčešćih. Kako otvoriti bocu šampanjca a ne povrijediti sebe ili ljude oko vas. Imajte na umu da je prosječna bočica šampanjca flaširana sa pritiskom od 5 do 6 atmosfera a to je skoro dvostruko pritisku u gumama vaših auta. Sa vrha boce odnosno sa čepa uklonite foliju a zatim i žicu tako što kada je otpustite laganim pokretima je i razdvojite sa svih strana od pluta a zatim skinete. Jednom rukom držite vrh boce i palac na čepu a drugom rukom pridržavajte dno boce te lagano uvrćite bocu. Pritiskom palca na čepu kontrolišete i brzinu izlaska čepa iz boce pod pritiskom a kada je čep već dovoljno van boce uzmete ga u dlan i lagano izvadite pri čemu ćete čuti blagi “pucanj”. Vaš šampanjac sada je otvoren, gosti su preživjeli a piće je spremno za posluživanje.

KAKO ZADRŽATI MJEHURIĆE U VEĆ OTVORENOJ BOCI?

-Ovdje nema mnogo dileme. Odlaganjem šampanjca na hladno mjesto i korištenjem visoko kvalitetnih zatvarača za boce, moguće je sačuvati mjehuriće i do 5 dana.

DA LI SE ŠAMPANJAC DOBRO KOMBINUJE SA HRANOM?

-Svakako da da! Visoka kiselost vina “siječe” bogatu hranu i njene ukuse dok kvasni karakter balansira slatkoću. Šampanjac takođe može dobro da prođe u kombinaciji sa picom ili pečenom piletinom.

U KOJIM ČAŠAMA SERVIRATI ŠAMPANJAC?

-Svakako u šampanjskim čašama, ali za razliku od vina, šampanjac može da se sipa do vrha čaše a najbolja temperatura za njegovo serviranje je od 6 do 9 stepeni Celzijusovih.

 

Nadamo se da smo Vam dali odgovore na bar neka od pitanja, a i sigurno je da će Vam neki od ovih savjeta svakako poslužiti kada dođete u dodir sa ovim pićem.

 

Source: Vinepair.com
Photo: The Wine Society, sinapsismx.com

 

Please follow and like us:
error