3 esencijalna koktela koje bi svaka muška glava morala savladati

3 esencijalna koktela koje bi svaka muška glava morala savladati

Ako i dalje sipaš vodka-red bull drugaricama koje ugostiš na gajbi ili u barovima poručuješ slična, kulturno-istorijski ničim izazvana pića, obavezno pročitaj ovu besjedu do kraja. Ovakav stav ne samo da je kontraproduktivan, nego ti i sako koji nosiš ne stoji kako treba!

Prema tome, ukoliko nemaš par boca jako dobrog vina(o ovome uskoro), ili neki dobar čoko, kafeni, ukusni i skupi kraft Stout, nauči kako da praviš ove 3 stvari sa istorijskom i kulturološkom pozadinom; počasti halfove i oduševi drugarice svojim mini barom i hedonističim pristupom uživanja u plemenitoj kapljici. Šta god ovi prvi rekli, kod ovih drugih će sigurno upaliti. U ovom tekstu želim predstaviti koktele koje poprilično jednostavno ali jednako elegantno i originalno pripremiti i iznenaditi, zavisno od situacije – steći stratešku prednost! Pređimo na stvar…

NEGRONI i BOULEVARDIER
Pored mističnih elemenata kompletne N. sage od grofa na ovamo, kult Negroni je postao jedan od prvih pikova u kartama svakog barmena. Ne samo da je težina stvari u mistifikaciji materije oko ovog koktela nego i u istinskom balansu sastojaka i božanskom ukusu. Negroni je zaista univerzalni šampion koktel kulture, i može da se pije, cuga, degustira a nije ni pretjerano loša varijanta za jednu čašicu više. Jednom kada znaš da je stvar koja se zove Americano(Campari, Vermouth Rosso, gazirana voda), a koja je bila poprilično popularna cuga sa obije strane bare u italijanskim društvenim krugovima, po krivici izvijesnog Grofa Negronija postala “Americano the Negroni way” te na koncu prosto nazvana Negroni – ti si apsolutni Car i otvaraš prve stranice istinskog kafanskog hedonizma – Kafanizma! Sada, kada si došao do takve informacije, sigurno si usput pročitao da je Grof poželio malo življe, konkretnije piće od, sasvim korektnog, Americano koktela. Kako priča kazuje, dobri batan barmen – Fosco Scarselli, iz Cafe Casoni u Firenci je zamijenio soda vodu kvalitetnim džinom i stvar je postala jako ozbiljna. Sve se ovako, kako pripovijedam, desilo davnog ljeta Gospodnjeg, 1919 godine u Firenci!

RECEPTURA
1/3 Gin
1/3 Campari
1/3 Vermouth Rosso
(U recepturi su opisani odnosi sastojaka. Preporučujem po 2cl svakog sastojka)

Metoda kreacije: Sipati sastojke navedenim redosledom preko leda u Mixing Glass ili Shaker i promiješati. Ukoliko nemate Mixing Glass ili Shaker kući veliki bokal ili neka fina velika čaša će poslužiti više nego dobro. Zamrznite led u plastičnim posudama u zamrzivaču i razbijajte ga na velike komade bilo kojeg oblika šilom ili vrhom oštroh noža(oprezno) na velikoj krpi! Bitno je da se kreacija ohladi i pomiješa. Poslužite u goblet čašama ili nekim fenserajskim vinskim ili martini čašama koje ste pozajmili iz kevine vitrine! Ukoliko stvar sipaš u čaše sa stalkom procijedi i definiši piće u čaši bez leda. Ako ipak biraš standardnu Goblet čašu(whisky tipa) stavi jednu veliku kocku leda i procijedi ispred gostiju. Garniraj tzv. Orange Pealom(rezko secnutom korom narandže koju možeš karvirati unaprijed kako bi pojačao vizuelnu dimenziju. Neću objašnjavati koncepciju i smisao garniranja koktela ovaj put, ali zamislite sarmu bez zaprške, eto!
Smrtno važna napomena: ovaj koktel se ne šejkuje! 

Ako si spreman podići stvar na intrigantniji nivo, izvadi američki viski(koristi Bourbon jer nemamo američki Rye viski na policama naših marketa) iz vitrine i zamijeni džin viskijem! Kreaciju bi, u tom slučaju, preimenovali u Boulevardier i preselili se u circa…1930. godinu u Pariz, u kojem slučaju treba otvoriti novi list! Boulevrdier je punijeg okusa i intrigantije biće od starijeg brata koji nosi bodove na svježini! Bilo kako bilo, ukoliko imaš američki viski ili džin, nabavi ostale sastojke i budi spreman, burazeru!

TOM COLLINS
Došla je kod tebe na more, na jezero, cugate kod babe na selu! Nije bitno, bitno je da je paklena vrućina napolju. Kod tebe u kolima se sasvim slučajno našla boca kvalitetnog džina, kilo limuna i gazirana voda, a kod babe ćeš naći šećer. Više nisi baš tako naivan, obećavam ti! Stvar koja je toliko jednostavna a tako ukusna i zanimljiva, aromatična i senzualna, ukoliko imaš zaista dobar džin i vrhunske čaše u koje bi poslužio piće za stratešku prednost, ali i za*ebano dobru verandu na staroj kući! Oke, idemo dalje. Skazka o ovom, za long drink koncepciju, neizmijerno bitnom pićencu kaže da je ono, vrlo vjerovatno, rezultat jedne velike šale klase 10. Naime, na ulicama NY i Philadelphije u ono vrijeme bijaše neka ličina koja započe priču kako “Tom Collins svima po gradu, na sav glas, govori sve najrđavije o tebi”. A kako bi svaki častan i pošten domaćin reagovao nego kontranapadom na neizvijesnu ličnost i jurnjavom po gradskim kafanama da ga pronađe i porazgovara šakama! Kako je se ova pošalica širila krajevima i već pola naroda bilo jasno da se radi o jeftinoj za*ebanciji, čovjek iz naših redova, dobri bata barmen smisli genijalan plan. Govoreći o planu: svaki puta kada neko uđe na vrata tražeći Toma Collinsa barmen bi uzviknuo “stiže odmah gospodine” te poslužio. A raja bi se tako veselo rasmijala toliko da je to sigurno moralo imati efekta na bakšiš i prodaju grozno destilovanog alkohola iz onih vremena. Postoji i kompletnija verzija ove priče koja kreće iz Londona(UK) ali ova mi se više sviđa, i novine su o njoj pisale.

RECEPTURA:
5 cl Gin
3cl lemon juice
2 bspn superfine sugar
top up soda voda

Metoda kreacije: Sipati sastojke po sledećem redosledu: Iscijedi limun u finu, vintažnu čašu iz bakine vitrine, dodaj dvije čajne kašičice šećera u prahu i promiješaj dobro. Kada se šećer rezolvira(istopi i u limunovom soku) dodaj zdravu dozu dobrog džina i napuni čašu ledom. Dopuni gaziranom vodom do vrha i garniraj sa nekom finom travkicom iz vrta ili sa obale(lavanda, ruzmarin, menta…), u nedostatku travke garniraj limunom kao prvenstvenim i originalnim metodom garniranja. Slamka je oke…jednobojna molim te! Ako može crna ili bež, ali nije esencijalna. Iznesi vaša dva pića na verandu sa sve začinima i travkicama, te bakinim kolačima na finoj, starinskoj bakarnoj tacni iz vitrine. Ne zaboravi milje na tacnu, lebati!  Gledaj šta se dešava!
Napomena: Tom Collins se ne šejkuje jer nema potrebe za tim. I pliz, bez akrobacija. Limun iscijedi ručno, budi muško…imaš kilo limuna! Možeš koristiti šećerni sirup(pola-pola) kao na videu ispod.

SIDECAR
Još jedna mračna prošlost i istorijski bitna kreacija. Obožavam jednostavne koktele, kreacije kod kojih kao da jasno vidiš materiju od koje je sačinjena, pod pretpostavkom da se koriste kvalitetni sastojci(materija). Sidecar je u sebi nosi duh Francuske iako je osporena teorija o američkom kapetanu koji se posle 1 sv. rata(1920) vozikao u onom vojnom motociklu trotočkašu sa kolima sa zakačenim kolima za dodatno sjedište sa strane. Čini se da termin Sidecar potiče iz barmenskog slenga New Orleansa iz poznog 19. vijeka, kada su taj termin gradski kafanski magovi koristili kako bi opisali ostatak cuge u bocama koji su kasnije prosto sipali u Shot čaše i nazdravljali intoksifikovanom narodu! Teorije za sada vagaju ali kreacija ostaje ista! Sidecar je brilijantno izbalansirana tvar popularna u oba kluba. Brandy(nemora nužno biti Cognac) jeste ne tako popularan destilat u hipstersko doba koktel miksologije, ali u kombinaciji sa Cointreau(liker na bazi brendija sa aromom narandže), koji je sjajna stvar, i nešto limunovog soka ovo je jako, jako multidimenzionalan, a tako zanimljivi koktel.

RECEPTURA:
5cl Brandy(aged-odležavan)
5cl Cointreau
3cl lemon juice

Metoda kreacije: Sipati sastojke redom navedenim u recepturi i prošejkati. Ako nema šejkera prosto miješaj piće u bokalu preko leda! Pošto se radi versatilnoj kreaciji postoji more opcija koje mogu pomoći u nedostatku sastojaka. Ne bih mijenjao Cointreau za bilo koji Orange Liqueur ali se sa brendijem možete pohitati za, recimo, Rubinštajnom VSOP ili dobrim španskim brendijem, te Metaxom ukoliko nema Francuskog u kafani, vitrini, novčaniku. Pogledajte samo taj video, ne želim dalje… Deder…!

Sada, kada si kulturno bogatiji, primijeni filozofiju i kvalitete kafanizma na način na koji se ponašaš u baru. Ukoliko dođe do toga da ti barmen na porudžbinu pripremi koktel na prikazan način i stvar bude zaista zicer kao iz ove priče, budi domaćin i ostavi kintu. Kao što već vidite, kokteli više nisu bauk. Ako želite biti korak ispred alternativnog sebe, poslušajte ovu besjedu!

Photo credit: vinepair.com; aconversation.com

Please follow and like us:
error