5 najbezze barova i kafića u Banjaluci

5 najbezze barova i kafića u Banjaluci

Banja Luka! Grad kafića, grad u kojem se živi u Kafani! Najzabavniji grad u BiH! Sa moje tačke gledišta, sigurno da!
Ima toliko izbora u boji stolica, formi stolova, lokacijama, fontu kojim su printani meniji, boji zidova, rasporedtu bašte, tipu kauča i uglu šanka u kojem je postavljen kafemat, te uglu kafane u kojem je postavljen sam šank. Razlike su velike, izbor je fantastičan, i tek kada vidiš da je ponuda nešto što se ne može ne upamtiti, shvatiš da si na pravom mjestu. Da se razumijemo, svaka roba ima svoju mušteriju. I sigurno je da je dobro da ostane tako, jer nema ništa loše u tome da kafana ima ponudu esencijalnih napitaka i eventualno uštipaka ili neko fino mezence i da bude sasvim pristojna lokalna, kvartovska kafana. Ozbiljan sam, to je skroz oke. Naravno, kada uđeš u takvu kafanu, svi te pogledaju, i muzika se zaustavi, najkrupniji likovi iz kraja se okrenu i prate svaki tvoj korak. Ti, ako ti je do mira i spokoja i ako imaš imalo pameti, kažeš – Zdravo Ljudiii! I poručiš točenjak i veliku porciju uštipaka. Inače nisi trebao ni dolaziti. Ja, lično, obožavam takve kafane i redovan sam gost. I da….produženu kau sa strane! Blejačkih kafića je jako puno i to mi se dopada, pogotovo kada odem na putovanje Sjevernom Evropom ili Amerikom gdje nema kulture ispijanja kafice uz bleju, i kafa je potreba a ne kult: izgovor za razgovor! Kako su dosadni ovi na sjeveru!

Onog momenta kada se tvoje hedonističke mušice probude i kada ti dosadi espresso(jer cappuccino u gradu ne valja), kada poželiš Craft Cocktail ili kraft pivčinu ili fino vino, jer su ti dosadili komercijalni lageri i kada poželiš vibru i priču koja je izvan lokalne vizije kafane i tradicionalnog pristupa izgaranju mlijeka u latijreri ti posjeti 5 najgorih kafana u BL:

IGRA MEČKA
Formalan naziv, strogo osoblje i, čovječe, kakav izbor destilata od žita i fermenta žita – pivčine. To nema nadeleko. Legendardan interijer i ekran sa kamerom u toaletu umjesto ogledala, njihov zaštitni znak. Urbana kafana, Whisky Bar, Brew Bar, druga strana te kafane koju malo vas vidi, mimo one blejačke, dole u bašti na cesti! U dobroj Banjaluci ćete naći pabove i kafane sa nizom od 7 raznih viskija, sa komercijalnim ugovorima i ponudom dobrih blendova, te naaaaajboljih ultra komercijalnih piva i to je oke. Ali za ultimativno uživanje i saznanje, pazi, saznanje i realno shvatanje industrije viskija i piva, brate mili, prošetaj i popni se uz stepenice, probaj nešto što nisi nikad, obilazeći ultra komercijalne brendove. Nauči od čega se pravi i probaj neki od Barrel Strenght Bourbona ili bilo šta netipično iz Amerike, a amerikanaca imaju čak 15ak! Probaj Japanski viski(znam da ti zvuči suludo, ali, ti ne znaš batice…), probaj neki od nevjerovatnih Single Maltova iz bilo kojeg regiona…ja ne vjerujem da to ima u BL! Irski viski, mimo Jamesona broji oko 5 ili 6 raznih, svi različitog karakera i stila. Prosto nije realno, a tako mi je drago. I evo kako izgleda! Pivo, prvoklasni izbor kraft piva i tradicionalnih stilova pivčine iz Belgije, Njemačke, Britanije…Pogle samo taj izbor tradicionalnih stilova piva: PIVOOO! Takav je to, drugari, tip kafane! Još samo da uvedu uštipke i ja ne bih izlazio odatle. Ču’š pivo bez uštipaka… Zaslužuju Đenesansu najvišeg nivoa jer su skroz drugačiji od drugih.

CAFE PAUSE
Namah pored IRB, u Vidovdanskoj ulici, nalazi se još jedna takva kafana u kojoj imate samo: profesionalne bariste i najbolju kaficu u gradu sa velelepnim Latte Art zonfa te single origin kafacom iz…ne znam tačno odakle; Zatim, cijeli niz stalnih i eksperimentalnih kraft pivčina od Kabinet Pivare iz BG, mega izbor vina iz sjajnih, malih, ali neponovljivih vinarija. Ako ideš na Cappuccino u BL, to je mjesto u koje ideš, Buraz! Pored kvalitetne ugostiteljske priče, Pause ima jaku koncentraciju velelepne banjolučke omladine, domaćih hipstera, kreativnih likova i likuša iz kulturno-umjetničkog miljea kraja i svi su glasni i veseli. Buraz, ovooo, evolutivna projekacija banjolučke kafane u koju trebaš otići da bi znao znanje! Ovde ćeš naći više o njima! Nažalost, nemaju uštipke! Zaslužuju Đenesansu visokog nivoa jer su originalni i imaju pravi kafanski duh.

Mac Tire Pub
Materija koja je sa nama od 2012, čini mi se! Dobra predstava interijera irske pivnice, vrhunska lokacija, sjajan food menu i vrlo vrlo ljubazno osoblje(pogotovo onaj mali što je stalno nasmijan). Iako je kafana friška, već su se duboko utkali u milje kulturno-kafanskih lokacija u gradu BL. Vidi se, sigurno, dio su duhovne kafanske baštine i kvalitetnog Kafanizma grada. Ovaj pab ima svoj duh i držim da je najzabavnija entertainment lokacija u gradu, a da pritom nisu omanuli u instalaciji prodaje kafanske klope. Sjajno! Malo koje pabčine na Dinaridima uspijevaju oboje, ali stvar se, na radost svih čestitih kafanskih čeljadi, mijenja! Izbor piva je jak, veliki komercijalni brendovi, doduše, ali pivčina uvijek svježa i preko 15ak kranova točenjaka! Šank pozicioniran idealno i sala pravi zicer. Optimum blend kutka za razgovor i pivicu sa kameleonskom veličinom transformacije pabčine u party time pabčinu! Rade redovan program i stalno ga objavljuju za mjesec unaprijed. Raja je skroz dobra i nema džigere, često degustiram znatne količine piva u ovoj kafani. Banjaluka može biti ponosna. Više o njima možete saznati ovde! Zaslužena Đenesansa jer je tamo jako zabavno i veselo….!

 

Slastičarna Manja, Palas
Zašto volim ovo mjesto – zato što volim dobre kolače iako ih se kučam vazda! Kvalitet kolača je neupitan, prosto najbolji kolači na Dinaridima, ako mene pitate. Kapa dole, Krajina Klas! Ali to nije esencijalna stvar zbog koje redovno odem tamo. Naime, dobri kolači sa lošim cappucinom, ne funkcioniše. Dobri kolači sa lošim espressom, jok! Vidite, kafa im uopšte nije loša i, bar u vrijeme mojih posjeta nije bila, mlijeko nije bilo silovano do te mjere da kafa bude spaljena i napitak propao. Svakako, ne očekujte vrhunski latte art ili savršen cappuccino, ali rade sasvim pristojne kafe nadogradnje i kolači su, sestrooo…mega! Uz to, poslužuju i male nugat čokoladice sa kafom, ku’š dalje! Onog momenta kada skapiraš da ti zapah slavske sarme vonja iz usta već treći dan, pravac Manja i uništi dvije čokoladne torte ili neki dobar čizkejk, uz kafu, i biće ti bolje! Mimo svega navedenog, lokacija je ultra blejačka i, čak i u sred ljeta, na bulevaru ima malo vjetrića pa se može blejati po propisima. Cijene su jako pristojne i Đenesansa za kvalitet kolača sigurno zaslužena! Ovde možete saznati više…!

CAFE VIENNE
Jedan od najkultnijih i najpostojanijih BL kafića. Tamo ima neka magija. Lokacija je idealna, sam centar grada, ali isto tako i onaj haustor-prolaz je tako zanimljivo mjesto da je, pogotovo ljeti, tamo Božanski izblejati. Da se skapiramo, ne idem u kafanu samo zbog lokacije ili duha lokacije, interijera, iako je fakat. Tu mora biti dodatna kafanska dimenzija, kafanizma tipa, koja razlikuje neku kafanu od stereotipnih. Pored urbanog duha i jako ljubaznih, fino obučenih(bele koše i tregeri) momaka, kvalitet zrna, koji boostuje čovječiji duh i podiže blejačko iskustvo na nevjerovatne visine, je tamo jako dobar. Pored kvaliteta zrna, momci, već 7 godina, od kako ja idem u tu kafanu, znaju pripremiti  dobar cappuccino, macchiato, uz koje dobiješ i keksić! Vr’! Čini se da je neko od momaka ko radi tamo odavno, kvalitetno instalirao priču i filozofiju kreacije espresso nadogradnji, tako da stvar sa kafom tamo godinama funkcioniše dobro.  Nekima može zvučati bezzzze, ali ja ne mogu da namjestim dušu na novu radnu noć, ako u jutarnjoj ili podnevnoj bleji nisam zicerovao dobru kafu koja pomaže u gore opisanom boostovanju. Možda nisam sav od originalnih dijelova, ali znam da nisam jedini. Taj momenat mi je jako bitan, i ako dobijem pogrešnu stvar, nemam MOJO! Vienne zaslužuje Đenesansu za ultimativnu blejačku lokaciju i dobru, dobru kaficu! Saznaj više ovde!

Photo credit: Facebook(official pages)

Please follow and like us:
error