7 Japanskih Viskija koje definitivno trebate probati

7 Japanskih Viskija koje definitivno trebate probati

Ako nedostatak viskija u svijetu ukazuje na jednu stvar to je da je ovaj spirit na vrhuncu svoje popularnosti. Japanski viski nastao je rane 1900. godine. Bez sumnje vrijede svake pare a evo i 7 najboljih Japanskih viskija na koje se isplati potrošiti koja banka više i uživati klasno.

SUNTROY TOKI

Ovaj viski je blend 3, već starija destilata, Yamazaki, Hakushu i Chita. Dostupan je po cijeni od 45 dolara ali sigurno nećete osjećati nikakvu krivicu prilikom miksanja ovog viskija u koktele. U svom ukusu posjeduje malo medne slatkoće, te note vanile i kokosa. Toki je definitivno pristojan i pristupačan način upoznavanja Japanskih viskija.

HAKUSHU 12 YEAR

Ovaj viski je idealan odabir ukoliko želite probati uticaj Škotske u ovom napitku. To je Single Malt, nadimljen i destilovan tradicionalnom metodom. Zahvaljujući voćnim i mednim notama ipak ćete osjetiti svežinu u njegovom ukusu.

SUNTROY CHITA GRAIN WHISKY

Ovu vrstu viskija teže je pronaći nego bilo koju drugu. Svijetlo zlatne je boje sa notama manga u aromatici. Svakako da je pristutna i lagana medna slatkoća što ga čini savršenim za koktele.

NIKKA YOICHI 12 YEAR

Još jedna idealna ponuda ljubiteljima dobrog viskija. Yoichi je Single Malt i definitivno nešto što ne biste lako mogli pronaći na sjeveru Škotske. Cijena mu je otprilike oko 250 dolara pa ga to definitivno ne čini pićem koje biste olako “prosipali”. U sebi ima notu hrastovine i zaista posebnu slatkoću.

 

HIBIKI HARMONY BLENDED

Hibiki na Japanskom znači rezonanca, u ovom slučaju ravna je harmoniji i ovo je blend koji nema jasno naznačenu starost. U njegovom ukusu naglašena je oranž-citrusno-vinska aromatika. Prisutna je i pristojna nota zadimljenosti koja dolazi iz načina sušenja zaslađenog zrna ječma. Ovaj viski na svom putu starenja ili odležavanja prolazi kroz set od 5 hrastovih buradi, nešto poput solera sistema. Balans je ključ Japanskh viskija a harmonija je svakako dio tog balansa.

NIKKA TAKETSURU PURE MALT WHISKY

Zadimljena aroma Taketsuru Pure Malt viskija balansirana je notama čokolade i kafe. Viski je imenovan po osnivaču kompanije zadužene za proizvodnju ovog viskija. Cijena mu je oko 60 dolara što je pristupačan način da se upustite u upoznavanje Japanskog viskija ovog tipa.

YAMAZAKI 12 YEAR

Za cijenu od 159 dolara, ovaj viski kupujte uz preporuku. Voćne i citrusne note dominiraju njegovim ukusom a to ga i sigurno čini pićem kojim biste voljeli završiti svoj naporan radni dan.

 

Source: Vinepair.com
Photo: Pinterest.com

 

Please follow and like us:
error