Kafa i alkohol kao stimulansi za produžetak životnog vijeka

Kafa i alkohol kao stimulansi za produžetak životnog vijeka

Nova studija obavljena na Univerzitetu u Kaliforniji tvrdi da bi umjereno doziranje kafe i alkohola moglo da stimuliše trajanje životnog vijeka svakoga od nas.

Počevši od 2003. godine, “Studija 90+” (The 90+ Study) ispitala je preko 1,600 članova istraživanja koji po starosnoj dobi pripadaju najstarijoj grupi ispitanih te utvrdila da grupa koj je doživjela i nadživjela devedesetu godinu svog životnog vijeka konzumirala je u umjerenim količinama i alkohol i kafu.

Iznenađujući podatak je da su ljudi u svojim sedamdesetim godinama koji su imali “problema” sa tjelesnom težinom odnosno koji su imali prekomjerenu tjelesnu težinu, živjeli i duže u odnosu na one koji su pazili na svoju ishranu i tjelesnu težinu držali pod kontrolom.

Nučnici tvrde da je ključ u samokontroli te u umjerenom konzumiranju alkohola ali i kafe. Da pojednostavimo, za žene se preporučuje jedno alkoholno piće dnevno koje u sebi sadrži 14 grama čistog alkohola, dok je za muškarce količina samo malo drugačija i pravilan količinski unos alkohola za muškarce bio bi dvije čaše dnevno.

Source: vinepair.com
Photo: dailycoffeenews.com

Please follow and like us:
error