Kako odabrati čaše za šampanjac

Kako odabrati čaše za šampanjac

Okus svakog Šampanjca vjerovali ili ne zavisi od čaše, odnosno njenog oblika, iz koje se ispija. Donosimo vam kratke putokaze kako odabrati idealnu čašu za Šampanjac!

Prije svega da naglasimo da nije svako pjenušavo vino, Šampanjac. Ako vam je miljenik Prosecco, sigurno znate da je on napravljen od mješavine više različitih sorti grožđa pa i ako uporedimo Šampanjac sa Proseccom razlika u ukusima je nevjerovatna. Istina je ipak da ukus vina, o kojem god tipu ili sorti da se radi, itekako zavisi od oblika čaše iz koje ga pijete.

Vodič kroz čaše za Šampanjac

Kada birate šampanj čašu, ovo su stvari koje trebate uzeti u obzir:

Oblik

Kao što je prikazano na slici iznad, čaša sa veoma uskim tijelom doprinosi ukusu šampanjca na način da ističe njegovu svježinu i pjenušavost. Jedan od naziva za ovaj oblik čaše je Champagne flute.

Materijal

Materijal od kojeg je čaša napravljena je ili kristal ili standardno staklo. Standardno staklo zahtijeva da bude deblje od kristala zbog izdržljivosti. Možete pretpostaviti da su najkvalitetnije čaše za šampanjac napravljene od kristala jer je količina stakla u tom slučaju manja što svakako doprinosi izražaju ukusa. Neki od jako dobrih brendova kristalnih čaša za preporučiti su: RiedelSpiegalauSchott-Zwiesel i Zalto.

Trajanje

Jedna od stvari koja je ugostiteljima po malo iritantna je njihova osjetljivost. Šampanj čaše su zbog svojih tankih drški i teških oboda jako nestabilne na tacnama što konobarima i barmenima zadaje veliku muku. Ili lako skliznu sa tacni ili se slome na mjestu gdje su najtanje. u predjelu drške uglavnom prilikom neopreznog rukovanja.

Održavanje

Kao što smo već naveli, zbog svoje osjetljivosti, šampanj čaše zahtijevaju da se održavaju ručno, lomljive su i preosjetljive za mašine za pranje suđa i to bi bio veliki rizik. Potrebno je dodatno obratiti pažnju na pritisak prilikom poliranja kao i na način na koji se drže kako se prilikom pucanja stakla ne bi povrijedili.

Source: https://winefolly.com/tutorial/champagne-flutes-or-glasses/
Photo: https://winefolly.com/tutorial/champagne-flutes-or-glasses/
pexels.com

Please follow and like us:
error