Kupaže – zašto se miješaju određene sorte grožđa?

Kupaže – zašto se miješaju određene sorte grožđa?

Tokom svojih karijera, vinari imaju tu privilegiju da kroz posao kojim se bave uspiju da stvore profil raznolikih ukusa vina, njihovim miješanjem iz razičitih vrsti buradi, vinogradskih parcela ili sorti grožđa, opcije su brojne.

Kako je miješanje vina nastalo?

Tokom proteklih vijekova naučili smo da se različite sorte grožđa najbolje vinificiraju odvojeno, a zatim se svaka od njih miješa u jedan finalni proizvod. Još u drevna vremena vinsko grožđe bi se ubiralo i miješalo zajedno, mi to zovemo “mješavina vinskih polja”. Primjer jedne takve metode miješanja sorti grožđa je vino Port, jedno od rijetkih napravljeno ovom metodom.

Nakon što je sigurno smješteno u buradima, kreće i postupak miješanja vina. U ovom momentu vinarima je teško da koriste čulo mirisa jer se u burad dodaje i kvas koji je oštrog, aromatičnog i intezivnog mirisa.

Umjetnost miješanja vina

Potrebne su godine, ako ne i čitav život da bi se savladala umjetnost miješanja vina, i zapravo, koliko god da znate uvijek imate da naučite i saznate još. U miješanju vina veliki vinari često koriste kombinacju metoda degustacije i analize. Neke mješavine prolaze kroz iterativni proces od 50 ili više pokušaja sve dok rezultat ne bi bio savršen recept miješanog vina.
Naravno, dobijeni recepti mogu se koristiti samo jednom. Svaka nova godina stvara nove uslove u kojima sorte grožđa dozrijevaju tako da ni jedan recept ne može biti isti.

Source: winefolly.com
Photo: winefolly.com

Please follow and like us:
error