Otkrij neobične vinske regije u Mađarskoj: TOKAJ i VILLÁNY

Otkrij neobične vinske regije u Mađarskoj: TOKAJ i VILLÁNY

U daljem tekstu posvetićemo se istraživanju dvaju vinskih regija Mađarske sa jakim karakteristikama. O ovakvim i sličnim zanimljivostima i o vinima ovih regija istražuje i bilježi Debra Meiburg.

Tokaj ima dugogodišnju istoriju i tradiciju u proizvodnji prirodnih slatkih vina. Recept Tokaj Aszú vina pažljivo je razvijan tokom vijekova, i gotovo da i nema skupljeg vina za proizvodnju od ovog. Majstorska radionica pruža uvid u najnovije trendove u Tokaju, uključujući i proizvodnju suhih vina.
Villány je nešto sasvim drugo. Smješten je na najjužnijem dijelu Mađarske, dok klima ovdje favorizuje punu crvenu raskošnu boju ploda, s posebnim naglaskom na međunarodno priznatu Cabernet Franc sortu, koja se ipak rijetko sama flašira.

Mađarska, koja je nekada bila među najvećim izvoznicima u Evropi, sada se vratila na vinsku mapu, i to u “boutique” vinskoj varijanti.

Debra Meiburg

Stanovnik Hong Konga, skoro 30 godina, Master of Vine, Debra Meiburg je nagrađivani autor, novinar, TV ličnost, međunarodni govornik i široko se smatra globalnim autoritetom na azijskom tržištu vina.
Osnivač je MWM Wine School by Debra Meiburg MW; Meiburg Wine Media, vodeća azijska agencija za marketing i manifestacije vina, i Međunarodno takmičenje vina i spirita Cathai Pacific Hong Kong, prvo stvarno pan-azijsko vinsko takmičenje u svijetu.

Njezine druge ključne uloge uključuju konsultant za vino za Cathai Pacific Airvais i Cathai Dragon, i predsjedavajući Odbora za obrazovanje Instituta za majstore vina, odnosno someliere.

Source: hungaryatprowein.com
Photo: hungaryatprowein.com

Please follow and like us:
error