Poznate vinske kupaže i zašto funkcionišu

Poznate vinske kupaže i zašto funkcionišu

Kada pogledamo famozne kupaže danas, obično u kombinaciji stoje Cabernet i Merlot. Ako je to ipak Syrah sorta, onda je ona uglavnom u kombinaciji sa Grenache i Mourvèdre sortom.
Ono što je interesantno je to da ćete rijetko ili skoro nikad naići na kombinaciju Cabernet i Pinot Noir sorti. Zašto?

 • Tradicija: Regije istorijskog značaja u proizvodnji vina i njihovih kupaža svoju su tradiciju razvijale vijekovima unazad. Francuske klasične kupaže definitivno su mjerilo u proizvodnji vina i njihovih blendova danas.
 • Klima: Nepisano pravilo ali sa razlogom neoborivo je da je kombinacija sorti koje su rasle u istim klimatskim uslovima nepogrešiva i dobitna. Ukratko, one sorte koje rastu zajedno su sorte koje daju savršen kupaž njihovim kombinovanjem.
  Sada vam je vjerovatno i jasnije zašto su Cabernet i Pinot Noir nepoželjna kombinacija.

Bordeaux kupaže

Kada kažemo Bordeaux kupaž mislimo na sorte i njihove mješavine regije Bordeaux u Francuskoj. Poznato nam je da je 95 % zasađenih sorti u ovoj regiji crvene a među prvih pet svakako su Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, i Petit Verdot.

 • Cabernet Sauvignon dodaje tijelo tj. punoću ukusa ovoj kombinaciji, herbalne note i jak taninski elemenat čiji završetak ukrašava fina hrastova aroma. Sve u svemu, profil ukusa je dugotrajan.
 • Merlot je u svom najboljem izdanju veoma sličan sorti Cabernet Sauvignon. Ipak, sa više voćnih aroma odnosno elemenata zrele trešnje u svom tijelu donosi istančaniji ukus.
 • Cabernet Franc nudi malo tanje arome voća. Rekli bismo da je ovo više “light” verzija Cabarnet Sauvignon sorte. Često se nađe u kombinaciji sa Merlot sortom jer nude savršeno izbalansiran i složen ukus u završnici.
 • Malbec je zadužen za pun voćni ukus iako nema tako dugtrajan završetak kao Cabernet i Merlot. Ovom sortom dominiraju voćni šljivasti ukusi.
 • Petit Verdot je sorta koju većina regiona Francuske koristi u manjim količinama ali to nije slučaj sa krajevima sa toplijom klimom poput Španije, Australije, Argentine i Vašingtona. Ova sorta u kupaž donosi cvjetne note i jače i neprozirne nijanse crvene boje.

Rhône / GSM kupaže

Južna Rona, regija Francuske, inspirisala je nešto što većina naziva GSM kupaž. Ova skraćenica odnosi se na tri najzastupljenije sorte grožđa od kojih se ova mješavina i pravi ali svoje učešče u istim, vjerovali ili ne, ima još 19 manje poznatih sorti među kojima su i neke sorte bijelog grožđa.
Tri veličanstvene “GSM” sorte su Grenache-Syrah-Mourvèdre.

 • Grenache sorta obično nudi zapanjujuće intenzivan ukus jagodičastog i bobičastog voća sa lijepim citrusno herbalnim finišom. Svoj nedstatak u boji nadoknađuje kroz bogati ukus i svježu voćnu aromu.
 • Syrah svojom mekoćom ipak ublažava oštru završnicu koju ima Grenache, iako se ovdje ipak radi o sorti jakih i mesnatih ukusa crnog voća i bibera.
 • Mourvèdre je sorta najviše oporog ukusa, sličnih aroma crnog voća i bibera ali ipak sa jačim i dužim finišom za razliku od njenih partnera.

Sourcee: winefolly.com
Photo: winefolly.com

Please follow and like us:
error