Prosecco: 10 fantastičnih stvari koje niste znali

Prosecco: 10 fantastičnih stvari koje niste znali

Jeftinija alternativa skupljoj pjenušavoj braći poput Šampanjca? Da li to znači da je manje kvalitetan ili originalan? Radije bih rekao -drugačiji!
Prosecco ima svoje boje i svoje mjesto u kuhinji sjeveroistočne Italije i Slovenije, odakle je sve pošlo. Ispod su 10 originalnih činjenica koje definišu ovo pjenušavo vino…

POSTOJI ISTOIMENO SELO
Zamislite, Prosecco je ustvari naziv pozajmio iz istoimenog gradića na granici Italije i Slovenije, gdje je stanovništvo slovenskog porijekla, te je originalni naziv za ovo mjesto ustvari Prožek! Govoreći o etimologiji mnogih lokacija u tom kraju Italije, manje više sve ima Slavenski korijen riječi koji je kasnije romanizovan(Videm – Udine…)! Mimo toga, ovaj kraj se nekada nazivao Puccino.

GLAVNA(da ne kažem -primarna) SORTA VINOVE OD KOJE SE PRAVI JE…
Vjerovatno niste čuli za ovu sortu koja se zove Glera, ali se radi o jako drevnoj sorti još iz vremena Starog Rima, sorta koju je čak pominjao i Plinije stariji u nekim svojim hronikama, a vezano za vino iz ovih krajeva koje navodno podmlađuje. Stvarno? Jaka marketing investicija onog vremena…! Mimo ove sorta neke druge tradicionalne sorte koje se uzgajaju u regionu i od kojih se tvori Prosecco su Perera, Bianchetta i Verdiso. Vinarske struje modernog “vajnmejkinga” su u region donijele i Pinot Gris, Chardonnay i Pinot Noir i sada su i one standardne sorte koje se mogu koristiti kod definisanja Prosecco pjenušca.

PROSECCO IMA I DOC I DOCG APELACIJE
Pored standardnog kvaliteta regiona i renomea pojedinačnih proizvođača, u vinskom svijetu(a sve je krenulo od Francuza) imate vinograde na lokacijama koji su prosto imaju bolje uslove ili filozofiju kreacije vina. Ponekad određeni podregioni, cijela sela ili još detaljnije brda kao područja idealne ekspozicije, ali i generalno i drugih terroir kvaliteta, bivaju obilježena na ovaj način, te im se dodjeljuje tačnija apelacija, tj. preciznije su geografski određena vezano za kvalitet vina koji proizvode. Sve što je vino preciznije geografski određeno to slovi za kvalitetnije. DOC i DOCG su upravo takve geografske apelacije i Prosecco ima nekoliko lokacija ovakvog kvaliteta uglavnom u podregionima Asolo, Montebelluna ali i drugim, sjeverno od grada Treviso ali i na drugim lokacijama u regionima Veneto i Friuli na sjevero-istoku Italije.

PROSECCO JESTE PJENUŠAC ALI SE NE PRAVI ISTOM METODOM KAO ŠAMPANJAC, UGLAVNOM
Po običajnoj praksi, sekundarna fermantacija kod Prosecco vina, ona u kojoj se vino oplemeni balončićima CO2 se, za razliku od Šampanjca uglavnom realizuje tzv. “Charmat” metodom. Radi se o procesu sekundarne(druge) feremtacije u zatvorenim tankovima(metalnim) umjesto u svakoj pojedinačnoj boci posebno(Methode Champenoise), izuzev nekih edicija DOCG vina iz ove regije premium kvaliteta! Ima smisla posvetiti pažnju svakoj boci i raditi fensi frenči stara škola metod ukoliko radimo premium seriju vina, kao dodatni korak u narativno-marketinškoj koncepciji.

PROSECCO VINA SU CJENOVNO PRISTUPAČNIJA OD NEKIH DRUGIH PJENUŠAVIH VINA POPUT ŠAMPANJCA
Međutim, to ne znači da su manje kvalitetna. Ona su, prosto, drugačija. Originalnog terroira, originalnih idejnih koncepcija i jako sparljiva sa italijanskom kuhinjom toga kraja ali i svim osvježavajućim i laganim jelima, budući da su lepršavog, veselijeg i floralnijeg karaktera nego, recimo, Šampanjac. Ovome, djelimično, možemo zahvaliti Charmat(Tank) metodi kreacije.

TENK METODA NIJE ŠALA
To što se ovo vino proizvodi Tank metodom ne znači da ne može biti kompleksno i zanimljivo. Postoje brojne prednosti kreacije pjenušca na ovakav način ali najvažnije je to što su tradicionalne sorte od kojih se pravi Prosecco jako aromatične, a Tank metoda omogućava prodor i očuvanje tih aroma do stola.

LEGENDA KAŽE DA JE ORIGINALNI BELLINI IZVORNO KREIRAN OD PROSECCO PJENUŠCA, A NE ŠAMPANJCA
Harry’s Bar, Venecija 1948. Neki pametan batica barmen(neki kažu Giuseppe Cipriani osnivač Harry’s Bara) je kombinovao puree od sezonskih breskava koje je imao u baru i pomiješao ga sa svježim, ohlađenim Proseccom. Stvar je bila apsolutni hit koji su uživali Ernest Hemigway, Humphrey Bogart i drugi poznati. Dalje znate….Bellini !!!

DA SE NASLUTITI, NIJE SAV PROSECCO PJENUŠAV
Postoje 3 tipa “perlage” – perlaža(fancy naziv za količinu mjehurića i udio CO2), a to su, počev od najpjenušavijeg: Spumante, Frizzante i Tranquillo.

PROSECCO UOPŠTE NIJE PJENUŠAO DOOOO 19 VIJEKA
Ćale koji se zvao Antonio Carpene je glavni Baja koji je zaslužan za definiciju Prosseco vina onakvim kakvim ga danas poznajemo i njegova vinarija Carpene Malvolti je bila prva koja je u 19 vijeku počela proizvoditi pjenušavi Prosecco. Dobar okret, nema šta! To ne znači da vina ovog regiona nisu bila kvalitetna i popularna prije pjenušizacije, naprotiv, kao što smo pomenuli od Starog Rima pa sve do danas, uvijek visoko ocjenjivana, uvijek voljena!

PROSECCO JE PRESTIGAO ŠAMPANJAC U OBIMU PRODAJE
Vjerovatno zahvaljujući poslednjoj recesiji koju doživljavamo, samo u 2013 Prosecco vina su prodata u količini od 307 miliona boca dok je Šampanjac otišao u količini od 304 miliona boca za istu tu godinu. Zanimljivo, u Italiji postoji čak i organizacija koja broji i kontroliše promet Prosecco vina. Brilijantno!

Nebojša Lazarević
Izvori: Decanter.com; Winefolly.com, Vinepair.com Understanding Style and Quality(WSET)

Ostani informisan, prijavi se na naš Newsletter!!!

* indicates required

Powered by MailChimp


Please follow and like us:
error