Prvi Mostar Wine Fest

Prvi Mostar Wine Fest

There are thousands of wines that can take over our minds. Don’t think all ecstasies are the same!
Rumi

Nismo se dugo premišljali, jer, jedno je sanjati a sasvim drugo sanjati i piti vino, a onda u jutrima punim rehidracije naći ljude podobne sebi i organizovati se u jednu kuću. Za neke događaje u životu, prosto treba sačekati. Nadamo se da ćete i vi biti toga što smo zamislili, na Mostar Wine Festu 2019!

Mostar Wine Fest je festival Vina, vinske kulture i kulture uživanja hercegovačke trpeze. Želimo spojiti sve što se sa vinom spojiti može a da ima društvenu, gastronomsku i hedonističku dimenziju. Za 2019, festival će se održati 31.07 i 01.08 na lokaciji na kojoj se nalazi LUX Business Bar u atriumu i na terasi Intera T.P., Bišće Polje b.b. u Mostaru.

IDEJNA KONCEPCIJA
Sve je bolje kad se radi od ruke i od srca, po intuiciji. Nažalost, Svijet više tako ne funkcioniše. Idemo probati objasniti tehnički!
Okupiti sve vinare, hotelijere, restoratere, sommeliere i ugostitelje ali i sve druge ljubitelje vina i onoga što se uparuje sa vinom jako dobro, gastro sireva, autentičnih mesnih delikatesa, čokolade i inteligencije. A sve radi networkinga, saradnje, uvezivanja i promocije novih ideja u vinarstvu i ugostiteljstvu!

Ne želimo promovisati samo vina i vinsku kulturu BiH već i našu trpezu, kulturu gastronomije i življenja na ovi prostorima. Želimo uvrstiti avangardne radionice i prezentacije uparivanja vina sa hranom, sa raznim vrstama čokolade, edukovati populus o tome šta vino sve može biti i na koje bi se načine vino moglo uživati, razumjeti.

UPARIVANJE VINA SA HRANOM I OCJENJIVANJE PO POSEBNIM KATEGORIJAMA
Ima još jedna važna stvar. Želimo organizovati tasting, degustaiju i ocjenjivanje. E sad, ne želimo prizvati kompetitivni elemenat naših vinara u prvi plan, već želimo probati predstaviti naša vina cijelom Svijetu kao vina koja vrijedi piti, koja vrijedi uparivati sa vrhunskim stekovima, sa ribom sa gradela, piti ih kao every day sipp i Wine Bar vina. Kraće rečeno, želimo poručiti svima da se ovde prave ozbiljna vina i da imamo puno toga za ponuditi kada je u pitanju originalnost i kvalitet.

Vina će ocjenjivati naši najbolji ugostitelji, sommelieri, hotelijeri, restorateri. Ljudi koji su živa veza između vinara i gosta, uživaoca vina. Držimo da jedino naši ugostitelji, koji su toliko toga probali i naučili by Heart imaju znanje, iskustvo i mehanizme kako bi na Blind Tastingu mogli ocijeniti koji su to najbolji BiH:

  • Top 3 Steak pairing red wines;
  • 3 Most avantgarde Rosé wines of Herzegovina (gdje prednost dajemo domaćim sortama od kojih je kreiran Rosé;
  • Top 3 Fish pairing white wines;
  • Top 3 any time of day white wines;
  • Top 3 any time of the day red wines;

Kategorije jesu pomalo avangardne, ali to je zato što ne želimo kompetitivnost već poraditi na prezentaciji naših vina u regionu i u Svijetu. Imamo dobra vina, te ćemo svjetskoj gastro sceni i vinskim krugovima poručiti da imamo ozbiljna Food Pairing vina.

Sve ovo bi trebalo biti argument jednom novom projektu kroz koji bi se naša vina mogla predstaviti Svijetu – Xerzegovina Wine Boutiques. Riječ je o platformi prezentacije Hercegovačkih i Bosanskih vina na engleskom jeziku, prezentaciji naših vinskih kuća, gastronomije i kreacije cijele države kao experience i ugostiteljskog brenda na svjetskoj Hospitality sceni.

Ostanite na vezi. Za nekoliko dana objavljujemo timetable!

Stoga, pozivamo Vas na prvi Mostar Wine Fest, festival koji ima za cilj popularizaciju naših vina na domaćim i stranim tržištima, predstaviti ih na engleskom i drugim stranim jezicima, snimiti promotivni material, te predstaviti se kao najčistija, najavangardnija i najoriginalnija, očuvana regija Evrope.

Please follow and like us:
error