Sedam činjenica o Four Roses burbonu

Sedam činjenica o Four Roses burbonu

Prodajom Frankfort Distilling Co 1943. godine prodata je i destilerija najprodavanijeg američkog burbona Four Roses Kentucky Straight Bourbon.

Prodaja pića je nastavila da napreduje godinama kasnije međutim krajem 1950. novi vlasnik, Seagram odlučio je da povuče ovaj burbon iz distribucije za SAD. Iako je prodaja bila nastavljena u Aziji i Evropi, u SAD se vratila tek 2002. godine.

Donosimo vam 7 stvari koje bi trebali znati o ovom burbonu!

Four Roses Bourbon je vrhunski viski koji je proizvod savršenog Master Blendinga

Destilerija koristi pet tipova kvasca i dvije računice sa različitim udjelima žitarica(Mashbill) da bi dobili deset raznih ali originalnih destilata. Svi oni zajedno čine Four Roses Kentucky Straight Bourbon dok je u Small Batch ediciji korišteno 4 spirita. Koncept je po malo zbunjujući ali na njihovoj web stranici ovo je jasno obrazloženo grafikonom.

Jednospratna skladišta za odležavanje igraju važnu ulogu

Da bi izbjegli razlike u finalnom prozvodu, viskiju, prilikom odležavanja viskija(u buradima) na spratovima gdje je temperatura veća, Four Roses oslanja se na korištenje posebnih jednospratnih Barrelhousea(hangara za odležavanje viskija), pri čemu u ovom slučaju temperatura na kojoj odlešava viski u buradima američkog Bijelog Hrasta(Quercus Alba) je za sve ista.

U 40 godina Four Roses burbon zamijenjen je Four Roses Blended viskijem

Nakon kupovine Four Roses, interesovanje za “blended” viskijem je sve više raslo. U ovom slučaju “blended whiskey” kategorija odnosila se na odležale viskije u kombinaciji sa neutralnim žitnim destilatom (alkoholom proizvedenim metodom destilacije računice nekoliko žitarica). Ovaj viski postao je mega popularan među ljudima tako da je Seagram (kupac Four Roses-a) ukinuo distribuciju burbona do 2002. godine, kada je prodavao samo Four Roses Blended Whiskey.

Four Roses sada ima četiri stalne edicije

U Aprilu 2019. ova destilerija iz Kentakija je lansirala novi proizvod na tržište, kojeg će da imaju u ponudi tokom cijele godine. To je bilo prvo lansiranje noviteta u poslednjih 10 godina i pravljen je od 6 do 10 različitih tipova kvasaca te u raznim računicama omjera žitarica.

Ograničene edicije ovog proizvoda su na cijeni

2016. godine Four Roses je uveo specijalne edicije u cjelogodišnju proizvodnju. Limited eddition bočice su kolekcionarski predmeti među ljubiteljima burbona i na cijeni su zato što su veoma rijetke.

Nije kulturno pitati za godine Four Roses burbona

Svaki Four Roses burbon odležao je minimum 5 godina u bačvama(Q.A.Hrast), Small Batch edicije minimum 6 godina a Single Barrel edicije minimum 7 godina. Destilerija prosto ne želi da se bavi tim ciframa. jer smatraju da svakom burbonu treba “njegovo” vrijeme i da su brojke besmislene. Zato se stalno radi degustacija, tasting, probavanje viskija iz bureta u procesu sazrijevanja tokom svih tih godina.

Destilerija se nalazi na listi Istorijskih lokacija

Four Roses’ Lawrenceburg destilerija izgrađena je 1910. godine po uzoru na Spanish Mission-style građevine. To je jedna od tri destilerije iz Kentakija koje imaju svoje mjesto u registru istorijskih lokacija.

Source: vinepair.com
Photo: fourrosesbourbon.com

Please follow and like us:
error