18 plemenitih sorti grožđa

18 plemenitih sorti grožđa

Šta su plemenita grožđa?
Postoji 18 vrsta plemenitih, crvenih i bijelih sorti grožđa, koja u potpunosti definišu kompletnu vinsku sliku, od svijetlo bijelog aromatičnog vina do onog najtamnijeg crvenog. Prikazaćemo vam i grafički sliku ovih 18 sorti koje su lako dostupne a i predstavljaju jedinstveni ukus vina.
Jednom kada ovladate ovom listom, već ćete inuitivno razumjeti glavne profile ukusa većine crvenih i bijelih vina u svijetu.
Da podsjetimo, kada kažemo “plemenita sorta grožđa” mislimo na internacionalnu sortu koja je široko rasprostranjena u glavnim regijama proizvodnje crvenih i bijelih vina i ima široku primjenu.

9 SORTI CRVENOG PLEMENITOG GROŽĐA

Sorte koje slijede poredali smo po nijansi boja, od najsvjetlije do najtamnije.

 1. Pinot Noir kao najsvjetlija sorta grožđa ističe se po svojoj kisleosti i aromatici. Slične sorte su: Gamay, Schiava, Nerello Mascalese, St. Laurent.
 2. Grenache sorta je čist dokaz kako crveno vino može u isto vrijeme biti i lagano i voćno. Slične sorte: Zinfandel, Primitivo, Carignan.
 3. Merlot je sorta koja može dati i svjetliju i tamniju boju, u zavisnosti od toga kako je pripremana. Vino dobijeno iz ove sorte bogato je voćnim notama, dok su tanini izraženi ali u nešto blažoj formi. Slične sorte: Corvina, Negroamaro, Cinsault.
 4. Sangiovese sorta u svojoj aromatici podsjeća na Pinot Noir, ali je ipak nešto jača u svojoj taninskoj dimenziji i sa jače izraženim ukusom trešnje. Slične sorte: Touriga Franca, Counoise, Nebbiolo.
 5. Nebbiolo je sortao jako ukusnog karaktera sa akcentom na kiselost i na taninsku dimenziju. Malo je vina nastalih od ove sorte, Nebbiolo. Slične sorte: Aglianico.
 6. Tempranillo je sorta crvenog grožđa, zemljanog karaktera sa jakim taninskim dimenzijama i rustikalnim notama duvana u svojoj aromatici. Slične sorte: Mencia.
 7. Cabernet Sauvignon jedno je od najelegantnijih sorti crvenog grožđa na cijelom svijetu, veoma oporo i sa dugim i prijatnim finišom. Slične sorte: Cabernet Franc, Lagrein, Montepulciano.
 8. Syrah sorta nudi jako izražene voćne ukuse sa finim završetkom i nešto lakšim dimenzijama tanina. Aromatika joj varira od maslinasih noti do nota kupine i duvana. Slične sorte: Barbera, Dolcetto, Mencía.
 9. Malbec je sorta koja podsjeća na već pomenutu Grenache sortu. Ipak, u njegovom ukusu dominiraju voćne note borovnice i kupine.

9 SORTI BIJELOG PLEMENITOG GROŽĐA

 1. Pinot Grigio spada u grupu svjetlijih i citrusnih sorti. Slične sorte: Garganega, Assyrtiko, Albariño, Pinot Blanc, Grenache Blanc.
 2. Riesling jedno je od suvih i slatkih sorti sa citrusnim notama lajma, meda i kajsije te sa visokom stopom kisleosti. Slične sorte: Furmint, Silvaner, Loureiro.
 3. Sauvignon Blanc je sorta bijelog grožđa sa izraženim prijatnim herbalnim notama. Slične sorte: Vermentino, Friulano, Grüner Veltliner, Verdicchio, Colombard.
 4. Chenin Blanc citrusna je sorta bijelog grožđa sa cvjetnom aromatikom i ukusom limuna. Slične sorte: Albariño, white Vinho Verde.
 5. Moscato spada u grupu slađih bijelih sorti grožđa sa ukusima breskve i cvjetovima narandže. Slične sorte: Müller Thurgau, Torrontés.
 6. Gewürztraminer je sorta grožđa od koje se prave uglavnom polusuva i slatka bijela vina, a u njenom ukusu dominantne su note đumbira i meda. Slične sorte: Malvasia, Torrontés.
 7. Sémillon je sorta grožđa koja obično daje vina umjerenog tijela, sa notom limuna. Slične sorte: Fiano, Grillo, Encruzado, Trebbiano, Falanghina.
 8. Viognier je sorta bijelog grožđa koja daje vina srednjeg tijela sa cvjetnim notama u aromatici. Slične sorte: Marsanne.
 9. Chardonnay je sorta grođža koja daje suvo bijelo vino jačeg tijela. Slične sorte: Roussanne, Grenache Blanc, Trebbiano Toscano.

Source: winefolly.com
Photo: pexels.com

Please follow and like us:
error