Vinari Bordeaux regije reaguju na klimatske promjene sa novim revolucionarnim propisima

Vinari Bordeaux regije reaguju na klimatske promjene sa novim revolucionarnim propisima

Francuska “vinska revolucija” svaki dan sve više skreće pažnju na sebe novitetima kada je u pitanju proizvodnja vina u najpoznatijoj Francuskoj regiji, Bordeaux. Vinari su došli do spoznaje da postaje gotovo nužno preduzeti nove mjere u proizvodnji vina zbog klimatskih promjena koje su postale jedan od najvećih problema današnjice.

Bordeaux i Bordeaux Superior dobili su odobrenje Francuske vlade da preduzmu mjere koje su do nedavno bile skoro i nezamislive, i da u proizvodnji svog vina koriste i sorte grožđa koje nisu tipične za ove regije.

Bernard Farges, predsjednik sindikata Bordeaux i Bordeaux Superior, kaže da će ove promjene biti uvedene nakon berbe 2021. godine. Bitno je napomenuti da deja ovih pravila svakako nije da se naruši suverinitet, odnosno identitet drugih vinskih regija. Dodatne sorte grožđa biće izabrane sledećeg mjeseca ove godine i to po 10 sorti crvenog i 10 sorti bijelog grožđa. U pitanju su sorte uglavnom kasnog dozrijevanja.

Što se crvenih sorti tiče, u razmatranju su: Marselan – miks Cabernet Sauvignon i Grenache, Castets – sorta koja se uzgaja u južnoj Francuskoj, poznata Portugalska sorta Touriga Nacional, Vinaho – takođe sorta Portugala i Arinarnoa – sorta tipična za Bordeaux regiju tj. miks Cabernet Sauvignon i Tannat sorte.

Od bijelih sorti grožđa izdvajaju se: Petit Manseng – sorta koja se uzgaja u jugozapadnoj Francuskoj i veoma poznata sorta Albarino iz Španije i Portugala.

Interesantno ali i po malo kontroverzno je to da ove sorte neće biti navođene na vinskim etiketama radi očuvanja identiteta Bordeaux.

Source: vinepair.com
Photo: torres.es

Please follow and like us:
error