Znate li šta je Kuver?

Znate li šta je Kuver?

Riječ Kuver potiče od francuske riječi Le Couvert, koja u svom značenju obuhvata pribor za jelo, odnosno kašiku, viljušku i nož. Kuverom se podrazumijeva čitava postavka stola, od salveta i stolnjaka preko tanjira i čaša do escajga, odnosno, pribora za jelo. Francuzi su prvi uveli naplatu za ovu uslugu, a naplata se pravdala kroz njihovo održavanje odnosno pranje i peglanje stolnjaka i salveta. Gosti restorana su međutim uveliko počeli da izražavaju nezadovoljstvo povodom dodatnog iznosa na njihovim računima odnosno povodom ovakve vrste naplate. Kao rezultat tom nezadovoljstvu gosti su blagovremeno dobili “luks” da se u sklopu Kuvera služe maslac, hljeb, maslinovo ulje ili mješavina nekih začina.

Zbog Kuvera i dan danas vodi se polemika, da li treba da se naplaćuje, šta treba da sadrži i koliko bi ustvari trebalo da se naplaćuje. Suštinski, gosti ugostiteljima najviše zamjeraju to što je naplata Kuvera obično “ušuškana” i skrivena negdje na računu pa često dolazi do iznenađenja prilikom naplaćivanja.

U beogradskim restoranima naplata Kuvera najčešće iznosi od 100 do 300 dinara a u tu cijenu ulaze različite vrste peciva, hljeb, krem sir, maslinovo ulje ili puter.

Source: ukusbeograda.com
Photo: internet

Please follow and like us:
error